Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Search

  • Geen producten in het winkelwagentje.
  • Geen producten in het winkelwagentje.
ingredienten, INCI, verpakking

Wat zit er allemaal in je huidverzorging?

Vraag jij je wel eens af wat er allemaal in jouw favoriete huidverzorging producten zit en ziet de ingrediëntenlijst er voor jou uit als abracadabra? Vind je al die onuitsprekelijke woorden een beetje angstaanjagend? Of heb je een gevoelige huid en misschien een allergie en ben je bang dat je huid zal reageren op je nieuwe crème.

Wij helpen je graag een handje, deze blog is voor iedereen die beter wil snappen wat er nu precies in je crème zit.

 

Laten we beginnen bij de basics.

 

Hoe lees je een skincare label.

Alle producten die in de EU verkocht worden moeten hun volledige ingrediëntenlijst vermelden op de verpakking, als  de verpakking erg klein is zoals bij een lippenbalsem mag dit ook op het buitenste doosje of via een leaflet. De ingrediënten worden genoemd in de INCI lijst, INCI staat voor International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, en is vaak de Latijnse naam voor een ingrediënt. Dit is heel handig want op deze manier gebruikt elke land en elke producent het zelfde woord voor hetzelfde ingrediënt en kunnen er geen taal verwarringen ontstaan, maar voor de consument kan de Latijnse naam juist erg intimiderend zijn. Op de producten van By Elske worden ingrediënten voor extra duidelijkheid zowel in INCI als in het Engels genoemd, bijvoorbeeld ‘citrus auarantium amara (orrange blossom) flower water’. Op onze website schrijven we ook regelmatig een blog over onze ingrediënten en wat hun functie is in het product zoals bijvoorbeeld deze blog over het algen extract dat in onze handcrème zit. Als je vragen hebt over ingrediënten in onze producten, mag je ons ook altijd een berichtje sturen we helpen je graag verder.

 

In welke volgorde staan de ingrediënten op het label

De Ingrediëntenlijst heeft ook altijd een vaste volgorde, van een hoge concentratie naar een lage concentratie. Over het algemeen betekend dit dat de eerste 5 a 6 ingrediënten op je label het grootste bestandsdeel van je product zijn. Betekend dit dat een ingrediënt dat laag op de lijst staat, dat het in zo’n lage concentratie aanwezig is dat het daarmee nutteloos is? Nee zeker niet! Veel natuurlijke extracten zijn super krachtig en juist goed werkzaam bij een lage concentratie, een hoge concentratie van zulk soort ingrediënt kan zelfs lijden tot huid irritatie. Een lange ingrediëntenlijst met veel ingrediënten in lagere concentraties hoeft dus ook niet slecht te zijn, maar meer ingrediënten betekend wel meer kans op irritatie.

 

Geurstoffen in huidverzorging.

Een ingrediënt dat je bijna altijd zult tegenkomen in een ingrediëntenlijst is fragrance, dit in een verzamelnaam voor alle synthetische geurstoffen die gebruikt kunnen worden in huidverzorging. Met By Elske hebben we bewust de keuze gemaakt om geen synthetische geur stoffen te gebruiken omdat ze bij veel mensen huidirritatie kunnen veroorzaken. Bovendien zijn er super veel mooie natuurlijke essentiële oliën die een heerlijke geur kunnen toevoegen aan je product. Essentiële olie word in hele kleine hoeveelheden gebruikt om huid irritatie te voorkomen, vaak vind je deze dus terug aan het eind van de INCI lijst.

Soms zie je helemaal aan het eind van de ingrediëntenlijst schuingedrukte woorden zoals linalool, citral, geraniol etc. dit zijn natuurlijke voorkomende componenten van sommige essentiële oliën, deze componenten zijn allergenen en moeten daarom apart benoemd worden als ze in een bepaalde hoeveelheid in je product zitten.

 

Huidverzorging ingrediënten die je beter kunt vermijden.

Je ziet tegenwoordig veel berichten online en in de media voorbij komen over welke ingrediënten clean zouden zijn en welke je zou moeten vermijden.

Elke huid is verschillend en elke huid kan gevoelig raken voor een ingrediënt, zelfs de meest natuurlijke ingrediënten kunnen de huid irriteren, brandnetels zijn tenslotte ook natuurlijk, en veel synthetische ingrediënten zijn volkomen veilig. Met By Elske willen we niet bijdragen aan de angstzaaierij, maar willen we juist werken aan bewustwording over wat ingrediënten kunnen betekenen voor je huid en welke ingrediënten juist irriterend kunnen zijn voor je huid.

 

Met By Elske zijn er een aantal ingrediënten die we bewust niet gebruiken:

  • Synthetische kleurstoffen
  • Synthetische geurstoffen
  • Sulfaten zoals SLS en SLES
  • Micro plastics
  • Polyethyleen glycol (PEG)
  • Parabenen

 

Als je een erg gevoelige huid hebt zou ik je aanraden altijd een patch test te doen als je een nieuw product uitprobeert. Van onze handcrème zijn ook samples beschikbaar, dus twijfel je of je mogelijk allergisch bent voor één van onze ingrediënten. Neem dan even contact met ons op, dan sturen we een sample naar je toe.

Heerlijk vond ik mijn werk op het lab. En toen belandde ik in een burn-out. Om te herstellen was selfcare nodig: ik liep urenlang in mijn eentje door het bos en later zelfs met een wandelcoach. Als ik thuiskwam, stapte ik onder een warme douche en smeerde ik mezelf helemaal in met bodylotion. Niet alleen om goed voor de stijve spieren in mijn nek en schouders te zorgen, maar ook omdat de geuren mij een geborgen, veilig en ontspannen gevoel gaven. De huidverzorgingsproducten van By Elske zijn het resultaat: een mooie combinatie van mijn liefde voor het lab met mijn liefde voor de natuur.

Leave
a comment

×